+31 (0)6 30 700 644 info@lokaalinkopen.nl

Ik word gek van de aanbestedingsregels

Te vaak zie ik, bij het uitvoeren van werkzaamheden in mijn eigen dorp, een ondernemer aan de slag uit andere delen van Noord-Brabant of zelfs uit andere delen van Nederland. Jammer, omdat ik heel goed weet dat dit werk heel goed kan worden uitgevoerd door hele goede eigen ondernemers uit ons dorp of onze gemeente.

Omdat ik zelf weet hoe het er bij de inkoop van de gemeente aan toe gaat beperk ik mezelf meestal tot het fronsen van mijn wenkbrauwen, maar ik kan me heel goed voorstellen dat mijn dorpsgenoten daar anders over denken.

Ikzelf ben, als geen ander, bekend met de (on)mogelijkheden van de wirwar van aanbestedingsregels.

Je gemeente heeft te maken met voorgeschreven opdrachtwaarden en de aanbestedingsmogelijkheden daarbij. Deze waarden zijn ook niet te beïnvloeden omdat het niet is toegestaan om, door middel van het opsplitsen van de opdracht in meerdere deelopdrachten, deze regels te omzeilen. Ik weet ook dat dit moeilijk uit te leggen is aan mijn buren die niet toevallig met het inkopen van gemeenten te maken hebben.

Iedere gemeente heeft er mee te maken, de politieke (burger) wens versus het inkoopbeleid en de inkoopbereidheid van de ambtelijke organisatie om de gemeentelijke opdrachten onder te brengen bij lokale ondernemers uit de eigen gemeente.

Natuurlijk weet iedereen dat lokale ondernemers de motor van onze economie zijn en dat ook onze gemeente gebaat is bij goed draaiende ondernemers. Zeker in de huidige tijd zijn ondernemers belangrijk voor onze dorpen en onze gemeente, ten einde de werkgelegenheid voor onze eigen burgers te stimuleren. Vooral om die reden zou het logisch zijn dat onze eigen gemeente inkoopt bij de eigen ondernemingen, maar zo logisch blijkt dat niet te zijn.

Iedere ambtenaar moet rekening houden met de regels rond integriteit, het kan natuurlijk niet zo zijn dat de opdrachten alleen maar en iedere keer naar dezelfde vriendjes van de gemeente gaan, maar ook dit is simpel op te lossen door iedere keer een andere onderneming aan de beurt te laten komen., maar dan moeten ze jouw onderneming wel kennen.

Omdat ik denk als inkoper maak ik je graag wegwijs in deze wirwar van deze aanbestedingsregels, zodat ook jij een reële kans krijgt bij de aanbestedingen van jouw gemeente en/of jouw overheidsorganisatie waar je graag voor wil werken. Immers jij bent, met jouw onderneming, een betrouwbare en professionele ondernemer, alleen weet het ambtelijke apparaat van jouw overheidsorganisatie dat nog niet, tot we daar wat aan doen.

Lokaal inkopen.nl helpt graag om mogelijkheden te creëren in het inkoopbeleid van jouw gemeente. We zorgen er in ieder geval voor dat jouw gemeente je kent als eigen ondernemer. Vriendjes worden hoeft niet, maar we laten wel duidelijk weten welke werkzaamheden je voor jouw gemeente kunt uitvoeren. Waardoor we jouw gemeente de keuze geven om ook jouw onderneming uit te nodigen.

Vind jij de aanbestedingsproceduresvan jouw gemeente ook onnodig zwaar en ingewikkeld. Merk jij dat je geen kans krijgt bij je gemeente, ondanks dat jij zelf weet dat jij heel goed in staat bent een opdracht uit te voeren. Heb jij het gevoel dat jij als ondernemer onbekend bent bij de eigen gemeente of heb je geen “bekenden” bij de gemeente.

Als dat zo is, bel dan even en dan gaan we in een 28 minuten gesprek, vrijblijvend sparren over wat jij voor jouw gemeente gaat betekenen en hoe je er bekend wordt.

 

Johan van Loenhout

Lokaal Inkopen.nl

 

Facebooktwitterlinkedinmail