+31 (0)6 30 700 644 info@lokaalinkopen.nl

Lokaal leegstand voorkomen door onze Inkopen bij plaatselijke ondernemers te doen .NatuurLijk

Ik kan en wil natuurlijk niet in je portemonnee kijken en je kunt je euro’s maar één keer uitgeven, maar toch wil ik het er wel met je over hebben.

Koop je bij grote, onbekende winkelketens, of koop je bij bekende lokale ondernemers. Lokaal wil niet zeggen dat dit alleen voor de dorpen geldt, want ook in een stad, een stadswijken of een stadsdeel komen voor jou bekende ondernemers voor.

Mijn motto hierbij is wat je lokaal haalt is veel specialer, daar haal je producten en diensten uit je eigen omgeving mee binnen. Je kunt hierbij zelf constateren dat iets biologisch is geteeld of gekweekt. Je kunt kopen bij plaatsgenoten die je kent en die kunnen werken bij een lokale ondernemer.

Mijn oproep om lokaal te kopen is bedoeld om kleine(re) midden­standers te steunen en, als het om bijvoorbeeld voedsel gaat: levensmiddelen te kopen die in de buurt –lokaal dus– zijn geproduceerd.

Lokaal inkopen kan betekenen dat je soms iets meer betaald, maar dan staan dan weer voordelen tegenover:

  1. je lokale ondernemer biedt vaak meer service. Dat is ook wel logisch, want je kent hem en hij kent jou en de lokale ondernemer heeft een goede naam te verliezen.
  2. de gemoedelijkheid die je vaak tegenkomt. Aandacht voor de mens als klant in plaats van dat je je een nummer voelt.
  • Even extra aandacht door een sociaal praatje bijvoorbeeld.
  • Aandacht voor mensen die eenzaam zijn, of in een ander sociaal isolement zitten of dreigen te raken.
  • Een arm over je schouder of een schouderklopje als je dat nodig hebt.
  1. het begrip dat wordt getoond omdat je bekend bent en daardoor vertrouwd wordt. Als het je overkomt dat je met het schaamrood op de kaken zonder portemonnee of met een lege portemonnee bij de kassa staat, of als bij het pinnen de limiet bereikt blijkt. Vaak zal de winkelier je dan gul aanbieden dat je morgen kunt komen betalen, zonder dat heel de winkel dat hoeft te horen.

Bovenstaande voordelen zullen bij een grote winkel(keten) in de stad, laat staan bij een webshop niet of in ieder geval niet in deze mate mogelijk zijn.

Lokaal kopen betekent ook: de lokale economie steunen en zelfs meehelpen aan het creëren van banen in je dorp of wijk en is ook milieu­vrien­delijk(er) kopen. Het scheelt je auto­kilometers en vaak scheelt het ook in verpakkingsmateriaal en transport­kosten.

Iedere euro kun je inderdaad maar één keer uitgeven. Maar daarom is het ook jouw verantwoordelijkheid hóé je deze uitgeeft. Lokaal inkopen is zo gek nog niet. Lokale ondernemers hebben het zwaar, zéker nu je door internetshoppen met één muisklik net zo gemakkelijk iets koopt in China als om de hoek.

Help jij mee om je eigen economie te steunen?

Titelpagina

Facebooktwitterlinkedinmail